De route naar de Noorse Noordkaap

De Noordkaap in Noorwegen, ook wel Nordkapp genoemd, is één van de meest noordelijke plekken op aarde die je als bezoeker kunt bereiken. Maar voordat je het indrukwekkende uitzicht op de Noordelijke IJszee en de middernachtzon kunt bewonderen, moet je eerst een mooie reis maken naar deze magische plek. Gelukkig is de route naar de Noordkaap zelf al een adembenemende ervaring op zich.
 

Rij via de E6 en E69

De meest populaire manier om de Noordkaap te bereiken is via de snelwegen E6 en E69. Voor veel reizigers begint de rit vanuit de stad Alta. Vanuit Alta is de route ongeveer 230 kilometer lang en slingert door de prachtige Noorse wildernis en langs talloze fjorden. Bij Olderfjord verlaat je de E6 en pak je de afslag naar de E69. De E69 is niet alleen een weg, maar ook een toeristische route. Onderweg zijn er diverse uitzichtpunten, wandelpaden en musea te vinden die zeker een bezoek waard zijn.

Een bijzondere stop langs de E69 is het dorpje Honningsvåg. Dit is de meest noordelijke stad ter wereld en een belangrijk vertrekpunt voor excursies naar de Noordkaap. In Honningsvåg kun je genieten van lokale specialiteiten in de restaurants en cafés, en een bezoek brengen aan het interessante museum Nordkappmuseet, het Noordkaapmuseum.
 

 

Snelweg E6

Als je vanuit Nederland naar de Noordkaap rijdt, kan je in Noorwegen de snelweg E6 nemen. Deze snelweg loopt vanaf de Zweedse stad Malmö via Göteborg (Gotenburg) de Noorse grens over, om vervolgens via steden als Fredrikstad, Oslo, Lillehammer en Trondheim helemaal naar het noorden van Noorwegen te gaan, de snelweg stopt bij de grens met Rusland.

Vanaf Trondheim naar de Noordkaap passeert de snelweg E6 ook de Poolcirkel (➚). De Poolcirkel is een geografische lijn, die bij de snelweg ook gemarkeerd is. Tevens is er een bezoekerscentrum (➚) te vinden op het punt. Tijdens een reis naar het noorden zeker de moeite waard om een stop te maken. In de wintermaanden is de omgeving bedekt onder een dikke laag sneeuw. Het bezoekerscentrum is dan gesloten, maar de E6 blijft begaanbaar.
 

Hoogtepunt van de route

Het hoogtepunt van de route is natuurlijk de aankomst op de Noordkaap zelf. Bij aankomst op de parkeerplaats van de Noordkaap zul je eerst een kaartje moeten kopen om toegang te krijgen tot het bezoekerscentrum en de bezienswaardigheden. Een bezoek aan de Noordkaap zelf en het parkeren is gratis, bij het loket en de slagboom laten ze je hiervoor gratis door. Na het parkeren van de auto kun je een wandeling maken naar de wereldberoemde globe die symbool staat voor de Noordkaap. Op dit punt sta je op het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa en kun je genieten van het uitzicht op de zee en de middernachtzon.

Al met al is de route naar de Noordkaap in Noorwegen een fantastische reiservaring. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten en bijzondere stops, en de aankomst op de Noordkaap zelf is een onvergetelijk hoogtepunt. Dus zet deze bijzondere reis op je bucketlist en laat je betoveren door de schoonheid van Noorwegen.
 

 

De route in de wintermaanden

De weg naar de Noordkaap is in de winter gesloten vanwege de extreme weersomstandigheden, het onvoorspelbare weer en de beperkte daglichturen. Maar dat betekent niet dat je deze prachtige bestemming niet kunt bezoeken! Er worden namelijk konvooien georganiseerd om toeristen veilig naar de Noordkaap te brengen en vervolgens weer terug.

Als je in de winter naar de Noordkaap wil rijden, is het belangrijk om extra tijd voor je reis te nemen. Als het weer te slecht is, zal er geen konvooi rijden. Meer over het rijden naar de Noordkaap in de sneeuw lees je hier.

Het bezoeken van de Noordkaap in de winter kan een unieke en onvergetelijke ervaring zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat de weersomstandigheden onvoorspelbaar kunnen zijn en dat er altijd risico’s zijn bij het reizen in de winter. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en reis veilig!