Over de Noordkaap in Noorwegen

De Noordkaap, ook wel Nordkapp genoemd, is één van de meest noordelijke plekken van Europa en één van de meest populaire toeristische attracties in Noorwegen. Het is gelegen op het eiland Magerøya in de provincie Troms og Finnmark, ongeveer 71 graden ten noorden van de evenaar. De Noordkaap ligt op een klif van ruim 300 meter boven zee en voelt als ‘het einde van de wereld’. Om je heen zie je alleen maar zee, het eerstvolgende stuk land is de eilandengroep Spitsbergen. De Noordkaap is een spectaculaire bestemming die elke bezoeker verbaast met zijn adembenemende uitzichten, schilderachtige landschappen en de middernachtzon.

Een bezoek aan de Noordkaap begint meestal met een rit vanuit de nabijgelegen stad Honningsvåg. Onderweg kun je genieten van de prachtige uitzichten op de fjorden en de bergen die de regio Finnmark rijk is. Via de snelweg E6 kan je vanuit het zuiden van Noorwegen eenvoudig naar de Noordkaap rijden.
 

Het icoon van de Noordkaap

Bij aankomst op de Noordkaap is het eerste wat opvalt de iconische grote wereldbol die op het plateau staat. Het kunstwerk The Globe is een grote bol van roestvrij staal met een diameter van 4 meter en een gewicht van 8 ton. Door de reflectie van het zonlicht en de kleuren van de lucht lijkt The Globe soms wel te zweven boven de grond. Het is uitgegroeid tot een populaire plek voor toeristen om foto’s te maken vanwege het indrukwekkende uitzicht op de oceaan en de kliffen van de Noordkaap.
 

Werelds monument op de Noorse Noordkaap

Een ander bekend monument op de Noorse Noordkaap is Children of the Earth. Dit monument staat symbool voor de toekomst van de wereld en de hoop op vrede en harmonie tussen alle volkeren.
Het monument bestaat uit zeven ronde kunstwerken, waar een standbeeld van een volwassen persoon en kind naar kijken.
 

 

Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum

Op de Noordkaap is er ook een bezoekerscentrum gebouwd. Het bezoekerscentrum beschikt over diverse faciliteiten, waaronder een souvenirwinkel, een restaurant, een bioscoop en een museum. Het museum biedt bezoekers een fascinerende blik op de geschiedenis van de Noordkaap, de geologie van het gebied en de flora en fauna die er te vinden zijn.

Eén van de hoogtepunten van het bezoekerscentrum is de tentoonstelling “The Magic North”. Hier kunnen bezoekers de wonderen van het Noorderlicht ervaren en meer leren over de mythen en legenden die eromheen zijn ontstaan.

Het bezoekerscentrum is het hele jaar door geopend, maar de openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden zijn er meer activiteiten en evenementen gepland, terwijl het in de winter voornamelijk draait om het ervaren van het Noorderlicht. Voor het bezoekerscentrum moet wel een toegangsticket worden gekocht.

Voor het bezoekerscentrum moet entree worden betaald, dit kan bij het loket dat aan het begin van het terrein staat. Als je alleen naar de Noordkaap wil, dan kan je gratis de slagbomen passeren. Een bezoek aan de Noordkaap zelf is dus gratis, bij de slagboom wordt je doorgelaten als je aangeeft niet naar het bezoekerscentrum te gaan.
 

Geniet van de middernachtzon

De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat zich voordoet in het noorden van Noorwegen. Het wordt gekenmerkt door een periode van 24 uur daglicht, zonder onderbreking van de zon. Dit fenomeen is te zien vanaf ongeveer half mei tot eind juli. Tijdens de middernachtzon gaat de zon dus niet onder, maar blijft laag aan de horizon blijft hangen en kleurt de lucht rood en oranje. Het is een adembenemend gezicht dat je bezoek aan de Noorse Noordkaap nog specialer maakt.
 

Bijzondere vogelsoorten

De omgeving van de Noorse Noordkaap is niet alleen bekend om zijn prachtige landschap en de middernachtzon, maar ook om zijn unieke vogelsoorten. Papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers zijn slechts enkele van de vogels die in het gebied te vinden zijn.

Eén van de beste plekken om deze bijzondere vogels te spotten is het natuurgebied Gjesvaerstappan, gelegen op ongeveer 20 kilometer van de Noordkaap. Dit gebied bestaat uit een reeks kleine eilanden en rotsen en is de thuisbasis van duizenden zeevogels, waaronder de eerder genoemde soorten.

Papegaaiduikers zijn waarschijnlijk de meest iconische vogels in het gebied. Hun kleurrijke snavels en kenmerkende uiterlijk maken ze tot een populaire attractie voor bezoekers. Het is een onvergetelijke ervaring om te zien hoe ze uit het water duiken en met hun vleugels flapperen om weer boven te komen.
 

Meest noordelijke punt van Noorwegen?

De Noordkaap is het meest noordelijke punt dat met de auto te bereiken is, maar niet het noordelijkste punt van Noorwegen. Het meest noordelijke punt van Noorwegen ligt namelijk op de Noorse eilandengroep Svalbard, van het vasteland is de landtong Knivskjelodden het meest noordelijke punt. De landtong Knivskjelodden ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand (hemelsbreed) van de Noordkaap. De landtong is gelegen op Magerøya, hetzelfde eiland als de Noordkaap, en hierdoor eenvoudig te voet bereikbaar. Het noordelijke punt is met een wandeling van 9 kilometer te bereiken, de route wordt aangegeven.
 

 

Beste seizoen om de Noordkaap te bezoeken

De Noorse Noordkaap is het hele jaar door te bezoeken. De beste periode hangt af van je eigen voorkeur en ook in welk seizoen jij het meest prettig reist . In de winter moet je rekening houden met sneeuw en extremere weersomstandigheden.

De zomermaanden juni, juli en augustus zijn de populairste periode om de Noordkaap te bezoeken. Tijdens deze maanden is het weer mild en zijn de dagen lang, met veel zonlicht. Van eind mei tot eind juli is er de middernachtzon, de periode waarin de zon niet ondergaat en het 24 uur per dag licht is.

In de herfst, van september tot november, wordt het rustiger op de Noordkaap en zijn er minder toeristen. Dit is een goede periode als je van rust en stilte houdt en graag wil genieten van de prachtige herfstkleuren en de sterrenhemel. In de winter, van december tot februari, is het landschap bedekt met sneeuw en ijs en ziet de Noordkaap er weer heel anders uit. Het is ook de periode waarin je de kans hebt om het noorderlicht te zien, een andere onvergetelijke ervaring. In de wintermaanden moet je er wel rekening mee houden dat de weg naar de Noorse Noordkaap gesloten is, je mag er niet zelf overheen rijden. Bij prima tot goed weer rijden er konvooien naar de Noordkaap en terug, alleen als je meerijdt met een konvooi mag je over de weg rijden.
In het voorjaar, van maart tot mei, wordt het weer milder en komt de natuur weer tot leven na de winter. Het is een goede periode om te gaan wandelen en de bloeiende planten en dieren te bekijken. Het is ook de periode waarin de zon weer opkomt na de lange donkere winterperiode.