Omgeving van de Noordkaap in Noorwegen

De Noordkaap is het laatste stukje vasteland, helemaal in het noorden van Noorwegen. Het wordt daarom ook gezien als ‘het einde van Noorwegen’. Ondanks dat het het einde is, betekent dit niet dat er niets te beleven is. Op de Noordkaap zelf zijn er bezienswaardigheden, maar in het hoge noorden zijn er meer bijzondere plekken om te bezoeken. Wij zetten een aantal tips in de omgeving van de Noordkaap voor je op een rij.
 

De Porsangerfjord

Als je op weg bent naar de Noordkaap in Noorwegen, kom je langs een adembenemende bezienswaardigheid: de Porsangerfjord. Gelegen naast de E69, de weg naar de Noordkaap, biedt deze fjord een spectaculair uitzicht op het water en de bergen eromheen.

De Porsangerfjord is met zijn lengte van 123 kilometer de op één na langste fjord van Noorwegen. Het water is hier kraakhelder en de omgeving is ongerept en ongerept. Onderweg zie je groene bergen die steil uit de fjord oprijzen en kleine vissersdorpjes die in de verte verschijnen. Het is een indrukwekkende en rustgevende plek om even te stoppen en te genieten van de schoonheid van de natuur.

Als je geluk hebt, kun je zelfs walvissen en zeehonden spotten in de fjord. Er zijn ook verschillende wandelroutes langs de fjord die je kunt verkennen om nog dichter bij de natuur te komen.
 

 

Breng een bezoek aan Honningsvåg

Honningsvåg, een klein en charmant dorpje in Noord-Noorwegen, is de toegangspoort tot de spectaculaire Noordkaap. Het dorpje is gelegen op ongeveer 35 kilometer van de Noordkaap en onderweg rij je langs het dorp. Het is dan ook een populaire bestemming voor reizigers die de schoonheid van het hoge noorden willen ontdekken.

Ondanks zijn afgelegen ligging heeft Honningsvåg veel te bieden. Bezoekers kunnen genieten van heerlijke lokale gerechten in de restaurants van de stad en deelnemen aan activiteiten zoals vissen, wandelen en sneeuwscooteren.

Het stadje heeft een rijke geschiedenis en een bezoek aan het lokale museum is een aanrader. Hier leer je alles over de Sami-cultuur en de geschiedenis van het gebied. Daarnaast zijn er in de omgeving van Honningsvåg verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Gjesværstappan-natuurreservaat, waar je papegaaiduikers, zeearenden en andere zeevogels kunt spotten.
 

Natuurreservaat Gjesvaerstappan

Natuurreservaat Gjesvaerstappan, gelegen vlakbij de Noordkaap in Noorwegen, is een waar paradijs voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers. Dit prachtige eiland ligt in de Noordelijke IJszee en is de thuisbasis van duizenden vogels, waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers. Het natuurreservaat Gjesvaerstappan is zelfs één van de grootste broedplaatsen voor papegaaiduikers ter wereld.

Het eiland is alleen per boot bereikbaar, maar het uitzicht en de ervaring van het eiland zijn het absoluut waard. Vanaf de boot kun je genieten van het schitterende landschap en de vele vogels die rondvliegen. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe de vogels in hun natuurlijke omgeving leven.

Het eiland biedt ook verschillende wandelpaden, waarvan sommige leiden naar uitkijkpunten waar je een prachtig uitzicht hebt over de oceaan en de kustlijn. Onderweg kom je langs verschillende vogelkolonies en prachtige planten en bloemen.
 

Rij de prachtige National Scenic Route Havoysund

De toeristische route Havøysund (➚) is een prachtige route in het noorden van Noorwegen die je meeneemt langs de indrukwekkende kustlijn en door schilderachtige dorpjes. Deze route begint bij het stadje Kokelv en eindigt bij het pittoreske vissersdorpje Havøysund. Deze National Scenic Route is eenvoudig te combineren met een reis naar de Noordkaap, het ligt namelijk dichtbij. Vanaf de weg E69 pak je de afslag naar de weg 889. Het is dan ongeveer 15 minuten rijden naar Kokelv.

Tijdens de rit over de National Scenic Route Havøysund kom je langs verschillende mooie uitzichtpunten, zoals het uitzichtpunt bij Kokelv en het uitzichtpunt Selvika. Je zult versteld staan van de schoonheid van de omgeving en het uitzicht op de fjorden en bergen.
 

 

Ontdek Varanger en de National Scenic Route Varanger

In het hoge noorden is ook de toeristische route Varanger (➚) te vinden, ook dit is een National Scenic Route en hiermee officieel één van de mooiste routes van Noorwegen. Het is daarnaast de meest oostelijke route, het ligt bijna bij de Russische grens.

De route is 160 kilometer lang en gaat langs de kust van het schiereiland Varanger. Het grootste hoogtepunt van het schiereiland is het Varangerhalvøya Nationaal Park. Dit park behoort tot de belangrijkste vogelgebieden van Noord-Europa en trekt jaarlijks duizenden trekvogels.